Actualitat Notícies

Targetes “revolving”: quant pot reclamar si el Suprem dóna la raó als consumidors
Targetes “revolving”: quant pot reclamar si el Suprem dóna la raó als consumidors

Les targetes “revolving” porten diversos anys en el centre de l'huracà: els tipus d'interés elevats en comparació amb la mitjana dels crèdits al consum i el seu sistema d'amortització a terminis que ha porta al sobreendeudament  a molts consumidors les has convertides en un producte polèmic. Però el Tribunal Suprem vol posar fi a tota la controvèrsia. L'Alt Tribunal decidirà demà si els seus interessos són o no considerats usura. Aquesta nova sentència crearà jurisprudència i marcarà el futur de les targetes “revolving”. Si ix favorable per al consumidor, podria obrir la porta a reclamacions en massa i fins i tot a canviar la forma en la qual aquests productes es concedeixen, així com les seues característiques. Si no ix favorable per al consumidor, crearà desconcert al no seguir el que antigues sentències han fallat. El comparador financer *Helpmycasth ha creat una calculadora per a saber quant es paga per aquests productes i quant es podria reclamar si el Suprem es posa del costat del consumidor.

Els punts controvertits d'aquests productes són tres. El primer, el més sonat, els tipus d'interés que apliquen. Segons les últimes dades del Banc d'Espanya, relatius a desembre, el tipus mitjà de les targetes de crèdit era del 19,67%. Un interés que quasi triplica l'interés mitjà dels crèdits al consum (6,66% d'acord amb el regulador). En segon lloc, la seua modalitat de pagament, ja que ens permeten pagar quotes molt baixes, allargant quasi eternament el reembossament i aconseguint així que es generen interessos durant molts anys. L'últim és la poca transparència que existeix en contractar aquests productes. Els consumidors no sempre saben com funcionen les targetes “revolving”, quant pagaran en total ni durant quant temps estaran pagant, la qual cosa complica que prenguen una decisió responsable sobre com utilitzar-les. La calculadora de targetes “revolving” permet conéixer la quota mensual que paguen els consumidors segons la compra que realitzen, quant han pagat i quant els queda per pagar, així com el total dels interessos generats.

Escenaris possibles

En l'actualitat, la llei d'usura a Espanya indica que es considerarà usura “tot contracte de préstec en què s'estipule un interés notablement superior al normal dels diners i manifestament desproporcionat”. Si la sentència de demà és favorable per al consumidor i considera usura els interessos d'aquests productes, s'obrirà la porta a reclamacions en massa d'afectats, la qual cosa li costaria milions a la banca. A més, és probable que les noves targetes canvien les condicions rebaixant els interessos o limitant els terminis de reembossament d'aquests productes. No obstant això, HelpmyCash adverteix que una decisió d'aquest calibre també podria afectar negativament els consumidors. Si la rendibilitat de les targetes “revolving” ja no compensa els riscos que assumeixen els bancs en emetre-les, és possible que les entitats cancel·len molts contractes de targetes de crèdit o rebaixen els límits de crèdit actuals. Afig que també és possible que, per a compensar la baixada de rendibilitat d'aquests productes, es comencen a cobrar comissions sobre les targetes i altres productes bancaris. Així mateix, s'enduriran les condicions per a accedir a aquesta mena de productes, per la qual cosa solament persones amb un bon perfil financer podran accedir a aquest mètode de finançament.

Si el Suprem dictamina a favor de la banca, l'escenari seria molt diferent i es crearia bastant desconcert, ja que no seria conforme amb sentències passades sobre les targetes “revolving”. No obstant això, podria ser que les entitats “es cobriren l'esquena” davant reclamacions futures fent canvis en les característiques de les seues targetes, així com en la comunicació en la contractació, assegura el comparador.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías