Comença l'època de celebracions i amb ella les cada vegada més populars menjars i sopars nadalencs, moment per a retrobaments amb amics, familiars i companys de treball entre altres que se solen realitzar entorn d'una taula en restaurants, bars i cafeteries amb la contractació de menús de grup o especials.
Lamentablement, la Delegació d'OCU a Aragó està detectant situacions relatives a l'elecció dels plats que poden considerar-se abusives, puix que impedeixen la lliure elecció del comensal i solen encarir el preu que es pagaria normalment en l'establiment. Començant per l'obligatorietat de triar un menú en comptes de triar a carta. Seguint per la imposició d'un menú comú per a tots, ignorant les possibles al·lèrgies o intoleràncies d'algun dels comensals. I acabant pel cobrament d'elevats suplements entre les alternatives proposades dins del menú.
OCU Aragó recorda que no és obligatori triar un determinat menú, ja que l'establiment hauria d'estar preparat per a oferir els plats que recull la carta, igual que qualsevol altre dia de l'any i al mateix preu. Si finalment el comensal es decanta per un menú, convé demanar la carta per a comparar preus, a més de comprovar el tipus i nombre de begudes incloses. Tampoc està de més contrastar per escrit amb l'establiment si existeix una penalització perquè algun dels comensals no puga finalment acudir al menjar; deu a més precisar-se a quant ascendiria: cobrar tot l'import d'un menú resulta igualment abusiu, en resultar desproporcionada als costos assumits per l'empresari i suposa un enriquiment injust.
L'organització denuncia també la pràctica indeguda de cobrar un plus per reserva, expressament prohibit per la normativa aragonesa. El que sí que es pot fer és cobrar una quantitat per endavant com a reserva, però aquesta ha de descomptar-se de l'import total.
Altres abusos que convé conéixer són:
- No oferir una carta física del menú. Els codis *QR són una forma còmoda de consulta, però a més ha d'oferir-se una carta en paper.
- Què falte una referència en els preus “segons mercat” (com un preu per quilo) o que no s'avise del preu d'un producte fora de carta.
- Que el preu en carta no incloga l'IVA i es vulga després cobrar. En cas de no incloure-ho, haurà d'avisar-se expressament.
- Cobrar pel servei de taula o pel cobert. És il·legal, està implícit en el propi servei d'hostaleria.
- L'aigua de l'aixeta tampoc pot cobrar-se: la seua dispensació és gratuïta i obligatòria si el client la sol·licita, fins i tot encara que el sabor no siga bo.
- La decisió de deixar propina és voluntària. No hi ha cap norma que obligue els clients a fer-ho.
- No pot rebutjar-se el pagament en efectiu. En canvi, pot rebutjar-se el pagament amb targeta si s'adverteix clarament abans de consumir.
- També és contrari a la normativa que el tiquet o la factura de compra no detalle cadascun dels productes consumits.
En qualsevol cas, si es pateix algun abús aquestes festes nadalenques recorde que el client pot demanar el full de reclamacions. L'establiment es nega a facilitar-la? Llavors cal avisar a la policia municipal perquè estenga acta. OCU recomana a més guardar el tiquet de compra que és d'obligada emissió i en la qual han d'aparéixer amb detall els productes consumits.
Aquesta informació ha sigut elaborada per un equip d'advocats, economistes, enginyers, estadístics, editors i dissenyadors d'OCU que, en col·laboració amb laboratoris independents, analitzen des de 1975 els principals productes i serveis de consum. El seu treball se sustenta en els principis d'estalvi, qualitat, eficiència i sostenibilitat, però sobretot en la independència que li proporcionen les seues més de 190.000 socis actius.
Consulta la notícia original ACI