logo

Actualitat Notícies

Has cancel·lat la teua reserva pel temporal? Aquests són els teus drets

Drets del consumidor davant una cancel·lació per temporal

Milers de consumidors s'han vist obligats a anul·lar els seus viatges i cancel·lar les seues reserves hoteleres pel temporal que assola moltes zones d'Espanya. A què tenen dret?

Àmplies zones d'Espanya estan aquests dies en alerta taronja (risc important) i roja (risc extrem) pel temporal. La recomanació de no desplaçar-se a les zones més afectades és clara. Aquesta situació està provocant cancel·lacions en hotels i allotjaments turístics. Quins drets assisteixen als usuaris afectats?

Causa de força major

La cancel·lació motivada per les pluges torrencials es produeix per causa de força major, i per això:

  • Els usuaris tenen dret a cancel·lar sense despeses la reserva que hagueren formalitzat per a aquests dies en establiments turístics, sense cost ni cap penalització.
  • També tenen dret a recuperar els diners que s'haguera avançat (o el càrrec que s'haguera realitzat en la targeta), igualment sense cost.
  • També tenen l'opció, si ho prefereixen, d'acordar amb l'establiment canviar la reserva per a una altra data. És important tindre clar que no et poden imposar aquesta opció com a única solució, atés que sempre tens dret a la devolució dels diners. És l'usuari qui decideix.

Vols cancel·lar? Així has d'actuar

Si tenies previst viatjar a alguna de les zones afectades, i davant la impossibilitat de realitzar el desplaçament i utilitzar l'allotjament contractat, prefereixes cancel·lar la reserva:

  • Informa l'establiment de l'anul·lació de la reserva i, si és el cas, sol·licita l'anul·lació o l'abonament dels diners que ja hagueres avançat.
  • Si tenies segur d'anul·lació, usa-ho.
  • Conserva prova de la teua sol·licitud d'anul·lació (per exemple, notifica la teua decisió mitjançant el correu amb el qual et van confirmar la reserva)

Si et neguen la possibilitat de realitzar l'anul·lació i retornar-te els diners, o es mostren reticents i volen convéncer-te d'una altra cosa:

Dirigeix-te al servei d'atenció al client de l'establiment sol·licitant la devolució de l'import pagat.

Si el pagament l'ha realitzat mitjançant targeta demana a l'emissor l'anul·lació del càrrec.

Conserva documents com a prova de les circumstàncies climatològiques excepcionals d'aquests dies, com aquests enllaces

  • Avís de l'Agència Estatal de meteorologia
  • Informació d'incidències de trànsit DGT

Si la contestació de l'establiment no és satisfactòria, haurà d'indicar-te si estan adherits a una entitat de resolució alternativa de litigis de consum, o almenys a una entitat que siga competent per a conéixer de la reclamació.

A més, pots usar les fulles de reclamacions de l'establiment (si bé les sancions que eventualment es pogueren imposar a l'establiment per infraccions de consum reverteixen en la compensació al consumidor).

En última instància, i només si l'import que reclames el justifica, pots recórrer a la via judicial.

Consulta la notícia original ACI

© 2020 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías