logo

Actualitat Notícies

Consells bàsics per a evitar les malalties transmeses pels aliments

 

El greu cas de listeria que s'ha produït a Espanya ha tornat a recordar-nos la importància de mantindre'ns alerta. Encara que és impossible eliminar per complet el risc que arriben als nostres mercats aliments que puguen tindre un perill potencial, hi ha molts altres que sí que podem previndre o reduir amb una sèrie de mesures de control.

Els consumidors hem assistit a diversos incidents relacionats amb la seguretat alimentària en els últims anys. Afecten cada any a prop de 2 milions d'espanyols: des del brot de botulisme en unes llandes de fesols o la presència d'histamina en la tonyina fresca, en 2016, fins a arribar al major brot de *listeriosis registrat mai a Espanya que va començar fa a penes un mes en productes de carn *mechada i que estem vivint en l'actualitat.

En contra del que puga semblar, les causes més habituals d'aquestes intoxicacions solen ser la falta d'higiene en la cuina i una incorrecta conservació o preparació dels aliments. Per això, encara que no és possible eliminar completament el risc que en algun moment arriben als nostres mercats aliments que puguen comportar algun perill potencial, hi ha molts altres contra els que sí que es pot lluitar per a previndre'ls o reduir-los amb un cert control.

La ingestió de menjars i begudes en males condicions pot causar símptomes en el consumidor més o menys greus. Les alteracions més habituals són els gastrointestinals (vòmits, diarrees, dolor abdominal), però no són les úniques. Pot donar-se un altre tipus de símptomes com a feblesa, dolors musculars, paràlisi muscular o fins i tot avortaments. Les circumstàncies en les quals es produeix una intoxicació alimentària poden ser molt variades i amb efectes molt diferents. Encara que la majoria es produeixen en les llars i estan causades per bacteris. Per això, uns bons hàbits d'higiene en la cuina són essencials per a previndre aquestes malalties.

Atenció amb la higiene i la manipulació d'aliments

La forma més eficaç de reduir riscos és senzilla: extremar la higiene i manipular els aliments correctament ens ajudarà a evitar que els bacteris arriben als nostres aliments o minimitzar la seua multiplicació.

El primer i encara que semble una cosa bàsica, convé recordar-ho: és important llavar-se les mans acuradament, si vas al bany, si toques animals, plantes, terra, etc.

Cuidat amb les sobres de menjar. Després de cuinar, refrigera els aliments com més prompte millor, no els deixes a temperatura ambient ja que els bacteris es multiplicaran ràpidament. Per tant, les sobres de menjar, a la nevera… o al fem.

Sé polit amb els recipients on guardes el menjar: si vas al camp o la platja, porta el menjar en recipients molt nets i hermèticament tancats. Mantingues fresca la nevera o cistella amb els aliments, amb acumuladors o bosses de gels. Si no disposes d'ells, també pots refrigerar amb aigua del mar o riu.

És important mantindre els aliments refrigerats, en la compra deixa per al final els aliments que necessiten refrigeració i fica'ls de nou en fred com més prompte millor.

  • Cura amb els insectes. Tant a l'aire lliure com a casa, deixa els aliments tapats i ben protegits per a evitar que insectes i microorganismes contaminen l'aliment.
  • Sé escrupolós amb el tracte al menjar. Evita la contaminació creuada: per a aliments cuinats, no utilitzes taules, plats o coberts que hages usat amb aliments crus sense haver-los llavat abans. També has d'usar coberts nets en servir les salses, ensalades o guisats.
  • Tingues especial cura amb les baietes i fregalls que utilitzes en la cuina. Segons un estudi que hem elaborat en l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), en més del 90% de les baietes i fregalls analitzats la higiene és deficient. Per a acabar amb els bacteris en aquests objectes elimina les restes de menjar després de cada ús; aclareix, escorre i deixa assecar; renova'ls sovint i utilitza una baieta per a cada zona.
  • Recalentar el menjar diverses vegades també és un factor de risc. Recalienta només la porció que vages a consumir i guarda la resta ràpidament en la nevera o congelador.
  • Finalment, cuidat amb l'aigua. Alguns contaminants provenen d'ací. En llocs on l'aigua no t'oferisca garanties, pren-la embotellada i sense gel. En aqueix cas, cuidat també amb les verdures fresques i els mol·luscos crus.

El temps d'incubació de la intoxicació és variable, poden aparéixer a les poques hores o tardar diversos dies a manifestar-se, i no totes les persones que han consumit un aliment contaminat tenen per què caure malaltes, hi ha diversos factors que poden influir: la pròpia resistència personal, la quantitat d'aliment ingerit, etc.

Quan has d'anar al metge?

Davant tota sospita d'intoxicació alimentària has de consultar amb el metge. En cas de dubtes sobre com actuar, telefona al 112 (emergències).

Pel que respecta al tractament, pot variar segons la intoxicació de la qual es tracte, encara que en la majoria dels casos serà suficient amb que t'hidrates bé mentre dure l'episodi i que mantingues una dieta blana. Convé començar a menjar a poc a poc seguint aquest pla:

  • primer, aigua de coure l'arròs (solo o amb carlota), sémola o sopes de pasta; és aconsellable prendre quantitats xicotetes i sovint;
  • a mesura que vages acceptant els aliments, pots anar introduint l'arròs bullit, pollastre o peixos bullits, pa blanc torrat, pernil de *york o poma crua;
  • abans de passar a l'alimentació normal, convé menjar carn o peix a la planxa, iogurt natural, carlota, carabassa i creïlla cuita.

Com hem dit, el més perillós és la deshidratació, és a dir, la pèrdua excessiva d'aigua i sals minerals, principalment sodi i potassi, per la qual cosa la rehidratació amb sèrum ha d'iniciar-se immediatament. No prenga aigua sola: en la farmàcia venen sobres ja preparats per a mesclar amb un litre d'aigua per a obtindre la solució de rehidratació més adequada. També pots preparar-ho a casa (recepta al final de l'article). S'ha de començar a beure en quantitats xicotetes cada hora o 2 hores, segons es vaja tolerant.

Les begudes per a esportistes no estan recomanades per a tractar la gastroenteritis perquè no tenen l'adequat equilibri entre glucosa i electròlits per a tractar-les.

En bebés i xiquets xicotets, la rehidratació ha de fer-se amb paciència, en preses xicotetes i molt freqüents. Seguisca en qualsevol cas les recomanacions del seu pediatre.

Consulta la notícia original ACI

© 2020 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías