Actualitat Notícies

Compraràs en línia aquest Black Friday? Aquest és el dret que tens i que desconeixes
Compraràs en línia aquest Black Friday? Aquest és el dret que tens i que desconeixes

El Black Friday està ja molt a la vora, i és que el pròxim 24 de novembre donarà principi la temporada de rebaixes per excel·lència en la qual els consumidors aprofitaran ofertes de fins al 70% per a comprar els seus productes favorits o regals nadalencs a un preu molt de menor de l'habitual. Així mateix, tres dies després, el 27 de novembre els consumidors podran gaudir del famós Cyber Monday, un altre dia ple de descomptes i ofertes en el comerç en línia, sobretot pel que fa als productes electrònics.

En el conegut 'divendres negre', el 70% dels consumidors duran a terme les seves compres en línia, tal com exposa un informe de la consultora KPMG. Això no és d'estranyar, ja que les compres en línia s'han tornat una pràctica comuna per a milions de persones. No obstant això, molts consumidors encara desconeixen els drets que tenen en aquestes compres a través d'Internet, per això, des de Legálitas expliquen en què consisteix el dret a desistiment i com exercir-lo de manera efectiva.

El dret de desistiment permet al consumidor a desistir el contracte a distància en un termini de 14 dies naturals des de la recepció del producte sense necessitat de justificar-lo. Durant aquest termini, el consumidor pot examinar el producte i decidir si vol quedar-l'hi o retornar-lo. En el cas de la contractació d'un servei, el termini començarà a comptar des que es contracta i no des que es comença a prestar aquest servei.

Per a exercir aquest dret, el consumidor ha de notificar al venedor de manera 'clara i sense ambigüitats' la seva decisió de desistir. Des de *Legálitas recomanen que es realitzi per escrit, ja sigui a través de correu electrònic, un formulari proporcionat pel venedor o fins i tot un burofax. A més, també serà 'fonamental' que es conservi la prova d'haver desistit i la data en la qual s'ha exercit aquest dret. El consumidor es farà càrrec del cost de devolució del producte en cas d'exercir aquest dret, sempre que el venedor no hagi acordat el contrari.

No obstant això, aquest dret no s'aplicarà en el cas que el consumidor hagi adquirit béns personalitzats o productes que puguin deteriorar-se o caducar ràpidament. Així mateix, aquest dret tampoc s'aplica a aquells serveis que ja hagin estat totalment executats 'quan el consumidor hagi donat el seu consentiment exprés perquè el servei comenci abans de finalitzar el termini de desistiment, coneixent que, amb això, perd el dret a desistir', explica l'advocada de Legálitas, Jezabel Pérez.

Dret de desistiment i garantia

Si es produeix una incidència amb el producte, la garantia serà de tres anys a partir de la compra del producte, sempre que s'hagi adquirit amb posterioritat a l'1 de gener de 2022, ja que si s'ha comprat previ a aquesta data, la garantia serà de dos anys.

'El dret de desistiment ens brinda la possibilitat de retornar un producte dins d'un termini establert, sense haver de justificar la nostra decisió. Exercir els nostres drets de manera informada i oportuna és clau per a garantir una experiència de compra segura i satisfactòria en l'entorn digital', sentència l'experta.

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2023 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías