logo

Actualitat Notícies

Com estalviar energia

En el Dia de l'Estalvi d'Energia, repassem algunes mesures senzilles i eficaces per a retallar la factura i beneficiar al medi ambient sense renunciar a la comoditat. Apunta aquests trucs que t'ajudaran a reduir el consum d'electricitat i gas que estan a l'abast de qualsevol: la clau és usar de forma més eficient la calefacció, els teus electrodomèstics, la il·luminació...

Les claus per a retallar la teua factura elèctrica

El 21 d'octubre se celebra el Dia Mundial de l'Estalvi d'Energia.

Una bona ocasió per a recordar que l'estalvi energètic és possible, simplement adaptant alguns hàbits i optant per les alternatives d'energia més eficients. Alguns consells ja són molt coneguts: apagar la llum en eixir d'una habitació, aprofitar la llum natural, optar pel baix consum... no obstant això unes altres costen més esforç, o fins i tot requereixen una inversió inicial.

Usa els electrodomèstics de manera eficient

 • Si has de canviar algun electrodomèstic, cerca aquells amb etiquetes energètiques A+, A++o A+++. Encara que el seu preu siga una mica superior, a la llarga ixen més barats perquè retallen la factura de la llum.
 • Càrrega al màxim la llavadora i el rentavaixella: estalviaràs més energia que amb programes de mitja càrrega. I recorde que rares vegades fa falta aigua molt calenta: llavant la roba a 40 °C en comptes de 60 °C pots estalviar fins a un 55% d'energia.
 • Seca la roba a l'aire quan siga possible. Si la fiques en l'assecadora, procura que estiga ben escorreguda i trau-la una mica humida: així estalviaràs energia en planxar.
 • En la cuina, la placa d'inducció consumeix menys energia que les vitroceràmiques i el gas. En cuinar també pots estalviar usant atuells del diàmetre adequat i amb tapa, aprofitant la calor residual de les cuines elèctriques, recorrent a l'olla de pressió…

Atent al frigorífic: és l'electrodomèstic que més consumeix.

 • Si el teu aparell té més de 12 anys, és probable que estiga al final de la seua vida útil i siga moment de canviar-ho. Si és així, no compres un *frigo més gran del necessari.
 • En qualsevol cas, col·loca'l en un lloc fresc i regula la seua temperatura interior entre 3 °C i 7 °C (la del congelador entre -20° i -18 °C).
 • Assegura't de mantindre la part posterior ventilada i sense pols.
 • Elimina regularment el gebre i descongela: basten 3 mil·límetres per a augmentar fins a un 30% el consum d'energia.
 • Evita en la mesura del possible ficar menjar calent en el congelador, aqueix sobreesforç es tradueix en més consum energètic.
 • Un frigorífic eficient i en bon estat pot suposar un estalvi del 40%, més de 250 euros a l'any.

Cura amb el 'stand by'

 • No deixes els teus aparells electrònics en manera d'espera o "estand *by" i recorda't de desendollar els carregadors després d'usar-los, ja que continuen consumint energia.
 • Aquest fals apagat es menja fins a un 10% de la factura elèctrica del conjunt de les llars europees. i també a la teua casa: aqueix simple gest t'estalviarà un 10% de la despesa, uns 60 euros a l'any.

Llum, més ben natural

 • Aprofita al màxim la llum natural i la lluminositat ambiental que proporcionen els colors clars. Usa per a cada activitat (llegir, veure la tele, ambient...) la llum adequada i neta amb regularitat llums i bombetes. Pots retallar un 25% la teua factura
 • Apaga les llums que no estigues usant: així pots estalviar fins a un 25% de la teua factura.
 • Les bombetes de baix consum costen més diners però compensen: duren molt més i en comparació amb un altre tipus de bombetes ajuden a estalviar  bona part de l'energia destinada a il·luminació: canviar les fluorescents per un LED *sipone un estalvi del 50%. Si el que canvies són bombetes incandescents, substituir-les pel LED suposa un estalvi energètic del 90% de l'energia dedicada a la il·luminació.

La casa, a la temperatura justa

 • Una temperatura de la casa adequada  se situa entorn dels 20 °C a l'hivern i els 25 °C a l'estiu.
 • Baixant la calefacció a 16 °C durant la nit pots consumir un 13% menys. Si fas el mateix quan la casa està buida, l'estalvi pot aconseguir el 24%. Si tens termòstat programable, dissenya diversos programes en funció de l'hora del dia o de si estaràs a casa.
 • No oblides els mètodes tradicionals: a l'hivern mantingues les persianes enrotllades i les cortines descorregudes fins que el sol es pose; a l'estiu usa tendals, persianes i cortines per a protegir-te de la calor.
 • Un bon aïllament ajuda a conservar la calor o el fred artificials: revisa la fusteria de portes i finestres, així com els caixetins de les persianes. Cobreix les escletxes per les quals puga haver-hi fuites. Si pots permetre-t'ho, planteja't una xicoteta obra per a aïllar millor les parets i instal·lar finestres amb doble cristall.

Pensa en alternatives renovables

Si tens espai a la teua casa, comença a pensar d'una altra manera:

 • Els panells fotovoltaics han ajustat el seu preu, i es converteixen en una interessant alternativa, que et pot permetre produir almenys el 50% de l'energia que necessites, instal·lar un d'aquests sistemes es traduirà en un estalvi mitjà del 60% de l'energia, uns 338 euros al cap de l'any. T'interessa? Ara és el moment: participa en la compra col·lectiva de kits fotovoltaics.
 • Recórrer a un sistema solar tèrmic per a calfar l'aigua és una inversió que amortitzaràs en poc temps. Una vegada amortitzat, aconseguiràs un estalvi mitjà del 30% en calfar l'aigua.

Pot consultar la notícia original ACI

© 2020 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías