logo

Actualitat Notícies

Com aconseguir un consum d'aigua sostenible


El passat 21 d'octubre es va celebrar el Dia Mundial de l'Estalvi d'Energia, hem de reflexionar sobre la necessitat de canviar els nostres hàbits de consum per a cuidar el medi ambient

Hui, Dia Mundial de l'Estalvi d'Energia, hem de reflexionar sobre la necessitat de canviar els nostres hàbits de consum per a cuidar el medi ambient

L'ONU recomana un consum màxim de 100 litres d'aigua per persona i dia. Solament a Barcelona, cada habitant consumeix 103,4 litres d'aigua diàriament. El camí és el correcte, sí, però encara queda molt per millorar. I no hi ha excuses per a no fer-ho.

Precisament hui es commemora el dia mundial de l'Estalvi d'Energia i és l'oportunitat ideal perquè tota la societat prenguem consciència sobre la necessitat real d'estalviar energia canviant els nostres hàbits de consum. Des de fa set anys, el 21 d'octubre s'ha marcat en el calendari com l'ocasió perfecta per a saber com consumim i analitzar com podem ser més sostenibles.

Sabies que en el lavabo, per exemple, és on més aigua malgastem? Quasi dos terços del consum d'aquest bé tenen lloc ací i és que una banyera plena ja suma 300 litres d'aigua i llavar-se les dents o les mans, altres 30.

Cal recordar –i més en dies satisfaig el de hui- que l'aigua és un bé escàs; i recalcar la responsabilitat que tenim versus a la seua subsistència. Fer un ús responsable d'ella és a les nostres mans.

Solament a Barcelona i en la seua àrea metropolitana ja es consumeixen 680 milions de litres d'aigua diaris. Molts d'ells es poden estalviar amb xicotets canvis d'hàbits. T'imaginaves que netejar el cotxe a casa pot arribar a emprar 400 litres d'aigua? Aprofita un matí de diumenge assolellada per a anar al túnel de rentada i empolainar allí el cotxe. El planeta t'ho agrairà!

Consells per a estalviar aigua

Des d'Aigües de Barcelona recomanen la pràctica de gestos diaris com aquest que ens poden semblar insignificants, però que faran que estalviem, i molt. Per a racionalitzar l'ús intel·ligent de l'energia en la llar n'hi ha prou amb ser conscients de cadascuna de les nostres accions. Per xicotetes que ens semblen, són notables en el nostre medi ambient.

És important tancar les aixetes quan no s'estiguen utilitzant. Una aixeta oberta perd 10 litres d'aigua per minut. Si se sumen als 30 litres que usem per a llavar-nos les mans es transforma en una despesa d'aigua innecessari. Deixant caure l'aigua solament per a esbandir la boca i el raspall ja seria suficient –per a nosaltres i per al nostre planeta.

Una altra recomanació és optar per una dutxa ràpida en lloc d'usar la banyera, ja que omplir-la ens “costaria” uns 300 litres d'aigua. La dutxa, a més, ha de ser la indispensable sense deixar córrer l'aigua de manera innecessària.

La cuina també és una altra d'aqueixes estades en les quals l'aigua és la protagonista –i on solem malgastar-la sense adonar-nos. Cuinar pot arribar a consumir 10 litres d'aigua i posar la llavadora, prop de 80. Un consell sostenible és usar els electrodomèstics solament quan realment estiguen plens.

L'aigua és escassa i el seu estalvi no sols es notarà en la nostra butxaca, sinó també en el medi ambient. Fer un ús responsable d'aquest bé i comprometre'ns amb la nostra societat forma part de cada decisió que prenguem.

Pot consultar la notícia original ACI

© 2020 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías