Actualitat Notícies

Reclamar és un dret irrenunciable dels consumidors

En el dia a dia es presenten diferents situacions en les quals els *usurarios veuen perjudicats els seus drets com a consumidors de determinats serveis. Vols cancel·lats, hotels en mal estat, accidents de trànsit, problemes amb la companyia de telèfon…. No obstant açò, segons la Federació d'Usuaris i Consumidors Independents (*FUCI), a Espanya es reclama menys que en la resta d'Europa. Per què? Per a reclamar, el consumidor compta amb diferents vies per a fer efectiva la seua queixa. Des de les fulles de reclamacions, als serveis d'atenció al client o altres organismes oficials. Defensar els drets no és fàcil (en alguns sectors es complica a l'excés) i és habitual que el consumidor desistisca abans de començar.

Reclamar és un dret del que disposen tots els consumidors pel simple fet de ser-ho. Si el producte o servei, no respon a les expectatives és just demanar explicacions a qui corresponga. Els drets i obligacions dels consumidors es troben regulats en el Reial decret Legislatiu 1/2007, de 16 de novembre, text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris (aquesta llei permet explorar vies de mediació, reclamació, arbitratge, etc., vies ràpides abans d'arribar a la judicial). A més la llei arreplega una sèrie de drets irrenunciables, és a dir, que si una clàusula implica una renúncia prèvia a algun d'ells serà declarada nul·la. Aquesta llei garanteix la salut i seguretat del consumidor, que tinga accés a mecanismes eficaços per a defensar-se, que sempre siga informat correctament o que la seua economia no es veja afectada per clàusules abusiva.

En bastants ocasions per desconeixement no reclamem els nostres drets però hem de valorar totes les situacions per a saber què, com i a qui podem reclamar-los. A l'hora de fer una reclamació és important comptar amb una persona amb experiència professional en aqueix camp. Determinats sectors compten amb figures específiques per a canalitzar les reclamacions. En primer lloc, la reclamació ha de ser presentada a la part reclamada, ja que té dret de rèplica. En general compta amb un mes per a poder contestar encara que aquest termini pot variar segons el sector que siga. També és convenient deixar constància per escrit. Si l'empresa no dóna resposta o no satisfà hi ha dues vies d'actuació: la reclamació administrativa o la judicial.

Si es reclama a les companyies d'assegurances és important conèixer les condicions de la pòlissa ja que moltes vegades aquestes s'escuden en clàusules abusives que no estan destacades en les condicions de la pòlissa o simplement no han sigut acceptades pel consumidor. Una altra gran part de les reclamacions que es realitzen giren entorn de béns i serveis que poden patir desperfectes, robatoris o retards respectivament. Moltes d'aqueixes reclamacions estan cobertes per les assegurances que tenim contractats habitualment però en altres casos són segurs que es contracten puntualment para determinades coses. En aquests casos és important conservar el contracte, realitzar fotos que proven els desperfectes i guardar les factura que hagen suposat un cost superior al pactat prèviament.

Els desplaçaments per carretera és una de les causes més comunes d'aquestes demandes. Comptar amb especialistes en la reclamació d'indemnitzacions per accident de trànsit i atropellaments és important perquè prosperen correctament i l'usuari puga rebre la màxima indemnització possible. Les reclamacions a la banca, reclamacions a companyies de telecomunicacions, compres en establiments físics o en internet són altres sectors en els quals els consumidors es veuen perjudicats habitualment. Però cal subratllar que qualsevol situació en la qual l'usuari veja vulnerats els seus drets és susceptible de realitzar una reclamació, sense distinció de l'àmbit.

La vulneració dels drets dels consumidors per part de les empreses està a l'ordre del dia però, convé assenyalar que no sempre els abusos o estafes que generen un major nombre de reclamacions estan relacionats amb els drets que més es vulneren. El desconeixement de les clàusules i pòlisses dels nostres contractes fa que moltes vegades no reclamem tot el que deuríem. Per açò és important consultar a un advocat expert que puga aconsellar i orientar per a iniciar el procés.

Pot consultar la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías